Fysioterapeutti Tampere

Fysioterapeutti pyrkii edistämään ihmisen terveyttä ja toimintakykyä ohjauksen ja neuvonnan avulla. Lisäksi fysioterapeutti saattaa antaa manuaalista tai fysikaalista terapiaa, ohjata terapeuttiseen harjoitteluun sekä etsiä asiakkaalle sopivat apuvälineet liikkumiseen ja toimimiseen. Hieroja puolestaan lievittää kipua ja laukaisee lihasjännityksiä. 

Valitse sinulle sopiva fysioterapeutti täältä:

Taiqakeskus logo
Fysio Riia logo
Fysioavain logo

Hieronta ja fysioterapia toteutetaan aina tapauskohtaisesti. Jos henkilöllä on ongelmia selässä, ei silloin aleta hoitaa olkavartta – ja niin edelleen. Kun kuvailet ammattitaitoiselle fysioterapeutille tai hierojalle akuuttia vaivaasi tai kiputilaasi, hän pystyy tekemään juuri oikeanlaisen hoitosuunnitelman, jolla oloasi voidaan helpottaa. 

Hieronta eroaa fysioterapiasta siinä, että hieronnassa asiakas on passiivisemmassa roolissa. Hieronta rentouttaa, lievittää kipua, huoltaa lihaksia ja muun muassa laukaisee lihasjumeja. Hieronta sopii niin urheilijoille kuin tavallisille istumatyöntekijöille. Hierontaan voi mennä ilman mitään kiputiloja, sillä sen lihaksia huoltava, aineenvaihduntaa vilkastava, tuki- ja liikuntaelinten normaalia toimintaa tukeva ja stressiä laukaiseva vaikutus on mainio tapa pitää itsestään huolta, ehkäistä kipuja ja ylläpitää toimintakykyä. 

Fysioterapia taas pyrkii etsimään ongelmien alkulähteen, oli se sitten asentovirheessä tai esimerkiksi fyysisen palautumisen puutteessa. Fysioterapeutti keskittyy tunnistamaan, mistä liikkeeseen ja liikkumiseen liittyvät häiriöt johtuvat, ja millaisilla asentomuutoksilla, kotiharjoitteilla, hoidoilla tai esimerkiksi apuvälineillä ne voitaisiin korjata. 

Fysioterapeutin tehtävä ei ole pelkästään naksautella ja availla paikkoja, vaan ohjata asiakas toimimaan siten, ettei jumeja ja kiputiloja enää esiinny. Asiakkaan aktivisuus kuntoutuksessa auttaa asiaa.  Tarkoitus on loppujen lopuksi edistää ja ylläpitää yksilön aktiivista osallistumista yhteiskunnassa: tavoitteena on mahdollisimman terve, liikunta- ja toimintakykyinen sekä fyysisesti aktiivinen henkilö. 

Markku Paatelman väitöskirjassa on esitetty hyvä tiivistelmä siitä, mitä fysioterapia on:

Fysioterapeutin tehtävä on liikkeen ja liikkumisen toiminnanhäiriöiden tunnistaminen ja korjaaminen.

Erilaisia hoitomuotoja, joilla tähän pyritään, ovat esimerkiksi nivelmobilisaatio, pehmytkudoskäsittelyt, kinesioteippaus sekä fysikaaliset hoidot. 

Fysioterapeutille voi hakeutua myös ilman lääkärin lähetettä. Fysioterapeutilla voi käydä yksityisellä lääkäriasemalla tai esimerkiksi kuntosalilla – monet kuntosalit tarjoavat myös hieronta- ja fysioterapiapalveluita. Fysioterapeutin pakeille kannattaa mennä esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidon ja ennaltaehkäisyn tiimoilta, tai urheiluvammojen ja leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen vuoksi. 

Lähelläsi olevat fysioterapeutit

Suosittuja artikkeleita