Fysioterapian perimmäinen tarkoitus on ylläpitää ja parantaa henkilön liikkumista ja toimintakykyä. Yleensä fysioterapeutin pakeille mennään jonkin toimintakykyä alentaneen vamman tai vaivan takia. Kyse voi olla synnynnäisestä vammasta tai tapaturman tai sairauden alentamasta toimintakyvystä.
Fysioterapeutti osaa auttaa myös ikääntyneitä ihmisiä säilyttämään liikunta- ja toimintakykynsä. Fysioterapeutti antaa neuvontaa ja ohjausta, opettaa tapauskohtaisesti toimivimpia harjoitteita ja saattaa antaa myös manuaalista terapiaa. Kärsitpä sitten iskiaksesta, hiirikädestä, onnettomuuden jälkiseurauksesta tai ikääntymisen mukanaan tuomista vaivoista, on fysioterapia juuri sinua varten – löydä täältä lähelläsi olevat fysioterapeutit.
Miten fysioterapeutti voi auttaa kehoasi?
Kokenut ja pätevä fysioterapeutti voi auttaa kehoasi monin tavoin, muun muassa erilaisten fysikaalisten hoitojen avulla. Hoidot, ohjaus ja neuvonta auttavat sinua paranemaan vammasta, toipumaan leikkauksesta tai saamaan lievitystä pitkittyneisiin kiputiloihin.
Fysioterapeutti etsii ongelmien syyn ja miettii parhaat ratkaisut tilanteeseen. Ratkaisuilla tähdätään – tilanteen mukaan – lisäämään nivelten liikkuvuutta, parantamaan lihasvoimaa tai lihaskestävyyttä ja lievittämään lyhyt- ja pitkäaikaisia kiputiloja. Näin saat uutta pontta selvitäksesi arjesta, työstä tai esimerkiksi urheilusuorituksista.
Ongelmien ennaltaehkäisy on hyvä syy ottaa yhteyttä fysioterapeuttiin. Sinulla ei välttämättä tarvitse olla tuki- ja liikuntaelinsairauksia tai esimerkiksi neurologisia sairauksia mennäksesi fysioterapeutin vastaanotolle, vaan voit mennä etsimään apua esimerkiksi ryhtiongelmiin, niska-hartiaseudun jumeihin tai vaikka tietokoneen käytössä kipeytyneeseen käteen. Todennäköisesti saat lähetteen työfysioterapeutille, jos menet hakemaan työterveyshuollosta apua näihin vaivoihin. Myös leikkauksen jälkeen saatat saada lähetteen fysioterapiaan, sillä se auttaa ja jouduttaa paranemisprosessia.
Tavoitteena kivuton ja aktiivinen elämä
Fysioterapeutti keskittyy liikkeeseen. Esimerkiksi hieronta on myös hyvä tapa hoitaa erilaisia kiputiloja ja etsiä niihin parannusta, mutta fysioterapeutti saattaa äkätä jotain, mitä hierojalta voi jäädä huomaamatta – esimerkiksi asentovirheen.
Hieroja ei myöskään välttämättä osaa neuvoa kuntouttavia harjoitteita ja venytyksiä, joilla kiputiloja voidaan lievittää tai parantaa. Jos sinulla on selkäongelmia, hieronta tuntuu varmasti rentouttavalta, ja auttaa akuuttiin särkyyn. Etsi kuitenkin apua myös tuki- ja liikuntaelinongelmiin erikoistuneelta fysioterapeutilta. Fysioterapeutti, joka on koulutettu selän hoitamiseen, voi saada vaivat hellittämään lopullisesti.
Osa fysioterapeuteista tarjoaa faskiamanipulaatiota – tämä hoitomenetelmä vaikuttaa vahvasti kehon sidekudosjärjestelmään, mikä on monissa ongelmissa se varsinainen oireiden aiheuttaja.
Alaraajafysioterapeutti taas saattaa antaa sinulle yksilölliset tukipohjalliset, joista voi löytyä yllättävän suuri apua erilaisiin liikkumista haittaaviin ongelmiin. Tavoitteena on aina kivuton ja aktiivinen elämä. Riippuu täysin tapauksesta, millä hoitomuodoilla, apuvälineillä tai kotona tehtävillä liikesarjoilla se saavutetaan. Oma aktiivisuus on tärkeässä roolissa: fysioterapiasta ei ole sanottavampaa hyötyä, jos ei seuraa saamiaan ohjeita ja neuvoja. Vaikka kävisi fysioterapiassa kerran viikossa, ei fysioterapeutti voi liikkua puolestasi, eikä tehdä taikoja ilman sinun osallistumistasi.
Mitä tapahtuu ensimmäisellä fysioterapiakäynnillä?
Ensimmäinen fysioterapiakäynti voi jännittää. Mitä siellä tapahtuu, miten sinne pitää pukeutua, sattuuko se… Vastaus siihen, mitä fysioterapeutilla tapahtuu, selviää vasta paikan päällä. Fysioterapeutti tutkii kehosi ja tutustuu lääkärinkertomuksiin sekä röntgen-, magneetti- ja ultralausuntoihin, mitkä kannattaa ottaa mukaan – ellei fysioterapeutti pääse tietoihisi käsiksi muuta kautta.
Joustavat tai väljät vaatteet ovat sopiva asu fysioterapeuttikäynnille – ne eivät estä liikeratojasi fysioterapeutin tutkiessa kehoasi ja sen liikkumista, tai kun hän opastaa kuntouttavia liikesarjoja ja venytyksiä. Todennäköisesti sinua ei tule sattumaan, elleivät vammasi tai sairautesi aiheuta sinulle kipua liikkuessasi. Jatkossa tulet luultavasti käymään fysioterapeutin luona vielä neljä tai viisi kertaa, ja yhden hoitokerran kesto on yleensä kolmesta vartista tuntiin.
Sen lisäksi, että fysioterapeutti arvioi liikeratasi, ryhtisi ja muut kehoasi tutkimalla selviävät seikat, hän tulee myös haastattelemaan sinua esimerkiksi siitä, missä tilanteissa kipu ilmenee, millaista kipua koet ja minkälaisia toiveita ja tavoitteita sinulla on fysioterapian suhteen. Ensimmäinen kerta menee siis leppoisissa merkeissä.
Voinko mennä fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä?
Fysioterapeutin vastaanotolle voi mainiosti mennä ilman lääkärin lähetettä, jos olet valmis maksamaan käynnin itse. Lääkärin lähetteellä saat Kelalta korvausta, mutta lähete ei todellakaan ole edellytys fysioterapian saamiseen. Jos koet kiputiloja tai sinulla on muita liikkumistasi ja toimintakykyäsi hankaloittavia asioista, voi varata ajan fysioterapiaan myös käymättä ensin lääkärillä. Jos vaivoihin puututaan aikaisessa vaiheessa, ovat ne usein helpommin hoidettavissa ja todennäköisemmin jopa kokonaan parannettavissa.